Welcome to the Woodstock - Preservation Archives
Dedicated to the Historic Preservation of the Site of the 1969 Woodstock Festival

THE WOODSTOCK SITE
Hurd & West Shore Rds
Sullivan County
Bethel  NY


 

Civilizálják Woodstockot
A nonprofit Gerry Alapítvány két év múlva nyitja meg kulturális központját az egykori hippifesztivál helyszínén.
mailto:ugyelet@mail.index.NOSPA-M.hu
2004. július 21., szerda 12:13

Nem lesz több sárban csúszkálás Woodstockban. A legendás, 1969-es hippifesztivál helyszínén kulturális központ építésébe kezdett a farmot az eredeti tulajdonostól megvásárló Alan Gerry. Az üzletember 63 millió dolláros beruházásának eredményeképpen megvalósuló Bethel Woods Center for the Artsban helyet kap egy 4500 férőhelyes amfiteátrum és további 12 ezer ember foglalhat majd helyet kulturált körülmények közt a gyepen. A tervek közt szerepel, hogy 2012-ben hotelt, konferenciaközpontot és egy zeneiskolát is létrehoznak a New York közelében található területen.
Hippik és ikonok

A milliomos üzletember beruházása lesz az első állandó épületkomplexum a területen. A terveket azonban kritikával fogadta a purista elveket valló Woodstock Preservation Alliance társaság.

"Rengetegen vagyunk, akiket felháborít ez a beruházás. Támogatjuk a művészeti központ ötletét. De érthetetlen, hogy a Gerry Alapítvány biankó csekket kapott arra, hogy maga fejezze ki, és szentségtelenítse meg egy generáció ikonját" - igazította meg fejpántját az Alliance egyik tagja, Brad Littleproud.

Mint ismeretes, az 1969-es a béke, szeretet és zene jegyében rendezett fesztivál a hippi éra legnevezetesebb eseménye volt. A háromnapos rendezvényt, annak ellenére, hogy a kommunisztikus révületbe került tömeg megrohamozta a kerítéseket, és jegy nélkül áramlott be a területre, pénzügyi csődbe taszítva a szervezőket, a generáció ünnepeként tartják számon. Egy túlélő az Index újságírójának néhány éve mindazonáltal úgy nyilatkozott: Woodstock egy rémálom volt.

A helyszín ugyanis nem volt alkalmas 400 ezer ember ellátására, így a fesztivált csak a folyamatos LSD-mámorban időzők, azaz nagyjából 395 ezren láthatták varázslatosnak.

Max Yasgur
A legendát egyébként megpróbálták életben tartani, így utówoodstockokat rendeztek 1994-ben és 1999-ben, de az eseményből végül nem lett állandó fesztivál.

A Gerry Foundation 1997-ben vásárolta meg a területet a Yasgur családtól. (A farmot az azóta elhunyt Max Yasgur ajánlotta fel az eredeti Woodstock fesztiválhoz.) A 15 hektáros birtokot később kiegészítette további 520 hektárral. Az építkezés a múlt hónapban kezdődött meg. Jelenleg a földmunka folyik az egykori nagyszínpadnak helyet adó dombon.


BACK